Menu Zamknij

Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne

Akademia_Liderów60+logo_syrenkalogo_patroni

Babcia gotuje z wnukami

14, 21 października i 4 listopada 2017 roku odbyły się w naszej siedzibie 3 spotkania z cyklu międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych – Babcia gotuje z wnukami.

Warsztaty odbyły się w ramach projektu Akademia Liderów 60+, realizowanego przez Fundację Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych na zlecenie Urzędu m. st. Warszawy.

W warsztatach wzięło udział 18 dzieci i 13 babć.

Prowadzący warsztaty dietetyk Leszek Wronka z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przygotował bardzo interesujące prezentacje, propozycje przepisów i porcję wiedzy na temat prozdrowotnych walorów przyrządzanych potraw.

Publikujemy wspaniałe przepisy z naszych spotkań kulinarnych.

Zielony koktajl z jarmużem

Składniki:

  • Jarmuż – kilka dorodnych liści
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Seler naciowy – ½ łodygi
  • Banan – ½ sztuki
  • Pietruszka nać – 1 łyżka posiekanej
  • Sok z cytryny – 1-2 łyżki
  • Daktyle suszone – 2-3 sztuki

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć przez odsączyć, wszystkie składniki wrzucić do Bendera i zmiksować na gładki koktajl. Dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji koktajlu. NA ZDROWIE!

Koktajl gruszkowy z miętą i miodem

Składniki:

  • Gruszki – 2 sztuki
  • Mięta świeża – 5 listków
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Miód prawdziwy – 2 duże łyżki

Przygotowanie:

Owoce umyć, podzielić na mniejsze elementy, gruszki i jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki koktajl. Pod koniec miksowania dodać liście mięty i miód. Całość zblenderować i podzielić na porcje. NA ZDROWIE!

Koktajl z mango, kiwi i marchewki

Składniki:

  • Mango 1 sztuka
  • Kiwi – 2 sztuki
  • Sok z marchwi – 250 ml (świeżo wyciskany lub jednodniowy)

Przygotowanie:

Mango i kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera, dodać sok z marchewki. Zmiksować. NA ZDROWIE!

Mus z owoców leśnych z jogurtem naturalnym i karobem

Składniki:

  • Owoce jagodowe mrożone – 1 szklanka
  • Jogurt naturalny gęsty – 100 g
  • Karob (w kawałkach) – 1 opakowanie 40 lub 50 g lub gorzka czekolada minimum 70% kakao

Przygotowanie:

Owoce rozmrozić przełożyć do blendera, następnie zmiksować. Do niskiej szkanki przełożyć 2 łyżki musu, następnie dodać jogurt naturalny i na wierzch dodać resztę musu. Całość posypać karobem lub posiekaną drobno czekoladą. SMACZNEGO!

Mus malinowy z chia

Składniki:

  • Maliny – 100 g (świeże lub mrożone)
  • Nasiona chia – 40 g
  • Mleko kokosowe – 100 ml

Przygotowanie:

Maliny świeże umyć, przełożyć do blendera i zmiksować. Nasiona chia opłukać przełożyć do miseczki, zaleć mleczkiem kokosowym, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie gotowe nasiona chia przełożyć do szklanki i polać musem z malin. Całość można udekorować listkiem mięty i całym owocem maliny. SMACZNEGO!

Surówka z tofu i granata

Składniki (na 2 porcje):

  • Rukola – 3-4 garście
  • Tofu – ½ opakowania 185 g
  • Granat – ½ szt.
  • Ser typu włoskiego (np. Capri) – ½ szt.
  • Gruszka – 1 szt.
  • Sezam – 2 łyżki
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Cytryna – ¼ szt.
  • Kiełki słonecznika – 1 garść

Przygotowanie:

Rukolę opłukać, odsączyć. Tofu podzielić na kawałki (najlepiej pokroić w kostkę), usmażyć na małej ilości oleju i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Odciąć wierzch (koronę) granata, następnie pokroić go na mniejsze części, odłożyć do naczynia z wodą na kilka minut. Ser pokroić na kawałki (najlepiej plastry). Gruszkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Kiełki opłukać i odsączyć. Granata wyjąć z wody i oddzielić od łupiny ziarenka do miseczki. Sezam uprażyć na patelni teflonowej bez dodatku oleju. Wszystkie składniki połączyć, polać olejem, octem i wymieszać delikatnie. Smacznego!

Sałatka z roszponki

Składniki (na 2 porcje):

  • Roszponka – ½ opakowania typu fit & easy
  • Pomidor – 2 szt.
  • Pestki dyni łuskane – 3 łyżki
  • Papryka czerwona – ½ szt.
  • Papryka żółta – ½ szt.
  • Ogórek zielony świeży – ½ szt.
  • Ser mozzarella kulki – 1 opakowanie (100-125 g)
  • Kukurydza konserwowa – 5 łyżek
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Musztarda Dijon– 1 łyżka
  • Pieprz wg uznania do smaku (najlepiej jeśli jest świeżo mielony, prosto z młynka)
  • Kiełki dowolne (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Roszponkę opłukać, odsączyć, oddzielić odpowiednią porcję i przełożyć do miseczki. Mozzarellę opłukać na sitku i przełożyć do miseczki z roszponką. Jeśli kulki są zbyt duże można podzielić na mniejsze kawałki. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do roszponki. Pestki dyni uprażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i również dodać do pozostałych składników. Kukurydzę opłukać pod dużą ilością wody, odsączyć i dodać odpowiednią ilość do sałatki. Paprykę sparzyć wrzątkiem i pokroić w 2-3 centymetrowe paski. Ogórka umyć i pokroić w cienkie plasterki. Jogurt i musztardę połączyć ze sobą, wymieszać i polać sałatkę. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie kiełkami. Smacznego!

Brokułowa sałatka z ciecierzycą, awokado i pistacjami

Składniki:

  • Brokuły (świeże lub mrożone) – 4-5 różyczek
  • Ciecierzyca (konserwowa) – ½ szklanki
  • Pomidor – 1 szt. – duża
  • Papryka żółta – ⅓ szt.
  • Awokado – ½ szt.
  • Pistacje – 15 szt.
  • Ser typu feta (12% tł.) – 1 plaster grubości 1 cm
  • Koperek (najlepiej świeży) – 2 łyżki posiekanego
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek– 1 łyżka (15 ml)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (15 ml)
  • Pestki dyni łuskane (prażone) – 1 łyżka
  • Nasiona słonecznika (prażone) – 1 łyżka

Przygotowanie:

Brokuły (różyczki) ugotować al dente, osuszyć i pozostawić do ostygnięcia. Ciecierzycę opłukać dużą ilością wody i odsączyć. Pomidora i ser feta pokroić w kostkę. Paprykę należy sparzyć wrzątkiem i pokroić na 3-4 centymetrowe paski. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na połowę, wyjąć pestkę i pokroić w większą kostkę. Koper dokładnie opłukać i posiekać na drobniejsze kawałki. Pistacje obrać z łupinek. Nasiona słonecznika i pestki dyni uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Do miseczki włożyć różyczki brokułów, wsypać ciecierzycę, następnie dodać pomidora, pokrojoną fetą, kawałki papryki i awokado. Całość oprószyć nasionami słonecznika, pestkami dyni i orzechami pistacjowymi. Całość polewamy olejem/oliwą, sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Smacznego!

Guacamole – meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado

Składniki (na kilka porcji):

  • Awokado (dojrzałe) – 2 szt. (300 g)
  • Limonka – 3 łyżki soku (20 ml)
  • Sól – szczypta soli do smaku
  • Czosnek – 2-3 ząbki (10 g)
  • Czerwona cebula – 1 szt. mała (70 g)
  • Kolendra świeża – kilka listków

Przygotowanie:

Awokado umyć, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go następnie widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do reszty składników. Kolendrę umyć, posiekać i dodać do reszty składników. Całość wymieszać. Gotową pasta posmarować pieczywo. Smacznego!

Pasta z nasion słonecznika

Składniki (na kilka porcji):

  • Słonecznik – nasiona – 200 g
  • Suszone pomidory – 10 szt.
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sok z cytryny – 3 łyżki
  • Woda – 2-4 łyżki
  • Sól, czarny pieprz – doprawienia

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i osuszyć. Do Bendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęsta i grudkowatą pastę. Dolać dwie łyżki wody i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku niewielką ilością soli i czarnego pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Gęsta pastą smarować pieczywo. Smacznego!