Babcia gotuje z wnukami
14, 21 października i 4 listopada 2017 roku odbyły się w naszej siedzibie 3 spotkania z cyklu międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych – Babcia gotuje z wnukami.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu Akademia Liderów 60+, realizowanego przez Fundację Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych na zlecenie Urzędu m. st. Warszawy.
W warsztatach wzięło udział 18 dzieci i 13 babć.
Prowadzący warsztaty dietetyk Leszek Wronka z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przygotował bardzo interesujące prezentacje, propozycje przepisów i porcję wiedzy na temat prozdrowotnych walorów przyrządzanych potraw.
Publikujemy wspaniałe przepisy z naszych spotkań kulinarnych.
Zielony koktajl z jarmużem
Składniki:
- Jarmuż – kilka dorodnych liści
- Jabłko – 1 sztuka
- Seler naciowy – ½ łodygi
- Banan – ½ sztuki
- Pietruszka nać – 1 łyżka posiekanej
- Sok z cytryny – 1-2 łyżki
- Daktyle suszone – 2-3 sztuki
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć przez odsączyć, wszystkie składniki wrzucić do Bendera i zmiksować na gładki koktajl. Dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji koktajlu. NA ZDROWIE!
Koktajl gruszkowy z miętą i miodem
Składniki:
- Gruszki – 2 sztuki
- Mięta świeża – 5 listków
- Jabłko – 1 sztuka
- Miód prawdziwy – 2 duże łyżki
Przygotowanie:
Owoce umyć, podzielić na mniejsze elementy, gruszki i jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki koktajl. Pod koniec miksowania dodać liście mięty i miód. Całość zblenderować i podzielić na porcje. NA ZDROWIE!
Koktajl z mango, kiwi i marchewki
Składniki:
- Mango 1 sztuka
- Kiwi – 2 sztuki
- Sok z marchwi – 250 ml (świeżo wyciskany lub jednodniowy)
Przygotowanie:
Mango i kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera, dodać sok z marchewki. Zmiksować. NA ZDROWIE!
Mus z owoców leśnych z jogurtem naturalnym i karobem
Składniki:
- Owoce jagodowe mrożone – 1 szklanka
- Jogurt naturalny gęsty – 100 g
- Karob (w kawałkach) – 1 opakowanie 40 lub 50 g lub gorzka czekolada minimum 70% kakao
Przygotowanie:
Owoce rozmrozić przełożyć do blendera, następnie zmiksować. Do niskiej szkanki przełożyć 2 łyżki musu, następnie dodać jogurt naturalny i na wierzch dodać resztę musu. Całość posypać karobem lub posiekaną drobno czekoladą. SMACZNEGO!
Mus malinowy z chia
Składniki:
- Maliny – 100 g (świeże lub mrożone)
- Nasiona chia – 40 g
- Mleko kokosowe – 100 ml
Przygotowanie:
Maliny świeże umyć, przełożyć do blendera i zmiksować. Nasiona chia opłukać przełożyć do miseczki, zaleć mleczkiem kokosowym, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie gotowe nasiona chia przełożyć do szklanki i polać musem z malin. Całość można udekorować listkiem mięty i całym owocem maliny. SMACZNEGO!
Surówka z tofu i granata
Składniki (na 2 porcje):
- Rukola – 3-4 garście
- Tofu – ½ opakowania 185 g
- Granat – ½ szt.
- Ser typu włoskiego (np. Capri) – ½ szt.
- Gruszka – 1 szt.
- Sezam – 2 łyżki
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Ocet balsamiczny – 1 łyżka
- Cytryna – ¼ szt.
- Kiełki słonecznika – 1 garść
Przygotowanie:
Rukolę opłukać, odsączyć. Tofu podzielić na kawałki (najlepiej pokroić w kostkę), usmażyć na małej ilości oleju i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Odciąć wierzch (koronę) granata, następnie pokroić go na mniejsze części, odłożyć do naczynia z wodą na kilka minut. Ser pokroić na kawałki (najlepiej plastry). Gruszkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Kiełki opłukać i odsączyć. Granata wyjąć z wody i oddzielić od łupiny ziarenka do miseczki. Sezam uprażyć na patelni teflonowej bez dodatku oleju. Wszystkie składniki połączyć, polać olejem, octem i wymieszać delikatnie. Smacznego!
Sałatka z roszponki
Składniki (na 2 porcje):
- Roszponka – ½ opakowania typu fit & easy
- Pomidor – 2 szt.
- Pestki dyni łuskane – 3 łyżki
- Papryka czerwona – ½ szt.
- Papryka żółta – ½ szt.
- Ogórek zielony świeży – ½ szt.
- Ser mozzarella kulki – 1 opakowanie (100-125 g)
- Kukurydza konserwowa – 5 łyżek
- Jogurt naturalny – 3 łyżki
- Musztarda Dijon– 1 łyżka
- Pieprz wg uznania do smaku (najlepiej jeśli jest świeżo mielony, prosto z młynka)
- Kiełki dowolne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Roszponkę opłukać, odsączyć, oddzielić odpowiednią porcję i przełożyć do miseczki. Mozzarellę opłukać na sitku i przełożyć do miseczki z roszponką. Jeśli kulki są zbyt duże można podzielić na mniejsze kawałki. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do roszponki. Pestki dyni uprażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i również dodać do pozostałych składników. Kukurydzę opłukać pod dużą ilością wody, odsączyć i dodać odpowiednią ilość do sałatki. Paprykę sparzyć wrzątkiem i pokroić w 2-3 centymetrowe paski. Ogórka umyć i pokroić w cienkie plasterki. Jogurt i musztardę połączyć ze sobą, wymieszać i polać sałatkę. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie kiełkami. Smacznego!
Brokułowa sałatka z ciecierzycą, awokado i pistacjami
Składniki:
- Brokuły (świeże lub mrożone) – 4-5 różyczek
- Ciecierzyca (konserwowa) – ½ szklanki
- Pomidor – 1 szt. – duża
- Papryka żółta – ⅓ szt.
- Awokado – ½ szt.
- Pistacje – 15 szt.
- Ser typu feta (12% tł.) – 1 plaster grubości 1 cm
- Koperek (najlepiej świeży) – 2 łyżki posiekanego
- Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek– 1 łyżka (15 ml)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (15 ml)
- Pestki dyni łuskane (prażone) – 1 łyżka
- Nasiona słonecznika (prażone) – 1 łyżka
Przygotowanie:
Brokuły (różyczki) ugotować al dente, osuszyć i pozostawić do ostygnięcia. Ciecierzycę opłukać dużą ilością wody i odsączyć. Pomidora i ser feta pokroić w kostkę. Paprykę należy sparzyć wrzątkiem i pokroić na 3-4 centymetrowe paski. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na połowę, wyjąć pestkę i pokroić w większą kostkę. Koper dokładnie opłukać i posiekać na drobniejsze kawałki. Pistacje obrać z łupinek. Nasiona słonecznika i pestki dyni uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Do miseczki włożyć różyczki brokułów, wsypać ciecierzycę, następnie dodać pomidora, pokrojoną fetą, kawałki papryki i awokado. Całość oprószyć nasionami słonecznika, pestkami dyni i orzechami pistacjowymi. Całość polewamy olejem/oliwą, sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Smacznego!
Guacamole – meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado
Składniki (na kilka porcji):
- Awokado (dojrzałe) – 2 szt. (300 g)
- Limonka – 3 łyżki soku (20 ml)
- Sól – szczypta soli do smaku
- Czosnek – 2-3 ząbki (10 g)
- Czerwona cebula – 1 szt. mała (70 g)
- Kolendra świeża – kilka listków
Przygotowanie:
Awokado umyć, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go następnie widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do reszty składników. Kolendrę umyć, posiekać i dodać do reszty składników. Całość wymieszać. Gotową pasta posmarować pieczywo. Smacznego!
Pasta z nasion słonecznika
Składniki (na kilka porcji):
- Słonecznik – nasiona – 200 g
- Suszone pomidory – 10 szt.
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Czosnek – 2 ząbki
- Sok z cytryny – 3 łyżki
- Woda – 2-4 łyżki
- Sól, czarny pieprz – doprawienia
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i osuszyć. Do Bendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęsta i grudkowatą pastę. Dolać dwie łyżki wody i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku niewielką ilością soli i czarnego pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Gęsta pastą smarować pieczywo. Smacznego!