Menu Zamknij

Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne – część III

Akademia_Liderów60+

Zdrowe drugie śniadania

Ostatnie spotkanie z cyklu międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych „Babcia gotuje z wnuczkiem” odbyło się 4 listopada 2017 r. w siedzibie Warszawskiego Stowarzyszenia Amazonek i było poświęcone zdrowym drugim śniadaniom.

20171104_11050520171104_110557

Prowadzący warsztaty Leszek Wronka przypomniał, że aby drugie śniadanie było zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem musi składać się z pieczywa, najlepiej ciemnego, niewielkiej ilości tłuszczu, wysokiej jakości produktów białkowych (ser, jajka, wędliny), sezonowych warzyw oraz mleka w dowolnej postaci (kakao, jogurt, kawa z mlekiem). Musimy wiedzieć, że brak drugiego śniadania skutkuje spadkiem efektywności pracy, zmęczeniem i gorszymi wynikami w nauce.

Co robiliśmy na warsztatach?

– kanapki z pastą z awokado i serkiem twarogowym

– kanapki z pastą ze słonecznika i gotowanym jajkiem

– roladki z pieczonymi warzywami i dipem jogurtowym

20171104_112516 20171104_120719 20171104_122914

Degustowaliśmy także humus z ciecierzycy i domową nutellę. A gdyby był piekarnik (niestety skromnie wyposażona kuchnia Amazonek jeszcze go nie ma) to upieklibyśmy pyszne domowe ciasteczka z otrębami, płatkami owsianymi, bakaliami i sokiem jabłkowym. Smacznego!

Henryka Kopacz

   logo_syrenka logo_patroni